KATA is Japans voor ‘routine’.
KATA Coaching is een zeer effectieve en motiverende manier van coachen.
Deze nieuwe manier van gestructureerd begeleiden combineert de kracht van Toyota’s LEAN met persoonlijke ontwikkeling van de coachee of het team.
Wij geloven in de stelling: Resultaat = mens x proces.
Beiden komen in de methodiek terug, en worden gecombineerd met bewezen werkwijzen als:
– Interne motivatie van de coachee door bewustwording op het hoogste niveau
– Kleine stappen (zorgen voor daadwerkelijke actie)
– Gestructureerde Focus
– Gebruik van geleerde lessen
KATA Coaching NL maakt gebruik van een speciaal door ons ontwikkelde online tool. Dit maakt het voor coach en coachee inzichtelijk en leent zich uitermate goed voor bijvoorbeeld telefonische coaching.
KATA is japans voor ‘routine’. KATA Coaching is gebaseerd op krachtige vragenroutines. De coachee kan door de voorspelbaarheid van deze routines anticiperen op de voortgang van de coachgesprekken. Hierdoor zijn de trajecten vaak uiterst effectief.
De vragenroutine is voor een deel gebaseerd op de succesvolle routines van Toyota motor company en LEAN. Echter: Waar bij LEAN het draait om het effecienter maken van processen, richt KATA Coaching zich op zowel de MENS- als de PROCES-kant.
KATA Coaching is niet alleen een manier om resultaten te bereiken, maar bewerkstelligt ook een andere manier van denken. Door specifiek stil te staan bij WAAROM iemand iets wil bereiken (en niet alleen WAT iemand wil bereiken) zijn mensen optimaal gemotiveerd om aan de slag te gaan.
Met KATA Coaching help je mensen om gemotiveerd in kleine stappen en gefocussed continue te verbeteren. dit kan zowel op individueel-, TEAM- als op bedrijfs-niveau gedaan worden.
Nieuwsgierig wat KATA Coaching voor u kan betekenen?
Neem dan gerust contact met ons op!
Waar vind KATA Coaching zijn oorsprong?
KATA coaching vindt zijn oorsprong in Japan, bij Toyota Motor Co. Hier had men een opvallend effectieve manier van werken. De auto’s die Toyota maakte werden met MINDER mensen gemaakt, waren BETER en het bedrijf maakte meer winst dan welke andere autoproducent dan ook. Nieuwsgierigen ontdekten dat er speciale vragenroutines gebruikt werden die ervoor zorgden dat er continue verbeteringen werden toegepast. Deze routines, KATA’s, werden ingezet om de latere PDCA cyclus te ontwerpen, en nog later werd hieruit LEAN ontwikkeld. LEAN echter richt zich met name op processen, en tegengaan van verspilling. De hele menskant die voor Toyota zo vanzelfsprekend was werd hierbij vaak over het hoofd gezien.
Louis Moolenaar werkte voor Quality Contact toen Marlies van der Putten en Armand Close zich bezig gingen houden met de LEAN vragenroutines. Deze werden aangevuld met vragen zodat ze ook bruikbaar werden voor de MENS kant van veranderingen. Louis ontwikkelde aan de zijkant mee tijdens dit proces en tijdens de hele opstartfase van KATA Coaching tot wat het vandaag de dag is. Louis is reeds jarenlang actief als opleider in KATA Coaching, en gaf bij vele bedrijven training en coaching in het toepassen hiervan. Hij coachte reeds honderden individuelen en vele teams en bedrijven met de methodiek.
Hoe ziet KATA Coaching er uit?
Centraal binnen de methodiek staat een bord: het KATA bord of Flow-board. Hierin staat alles overzichtelijk aangegeven:
– Wat is het DOEL
– Wat is de achterliggende MOTIVATIE?
– Waaraan kunnen we zien waar we NU staan?
– Wat is onze VOLGENDE STAP?
– Waar ligt onze FOCUS?
– Met welk OBSTAKEL zijn we nu aan het werk?
– Wat zijn onze GELEERDE LESSEN?
– Wat hebben we al AFGEROND?
Een voorbeeld van een KATA bord zenden wij u op verzoek toe.
KATA Coaching en HRM?
Sinds 2018 richt Louis Moolenaar zich ook met name op de combinatie van KATA Coaching en HRM ./ P&O. Hij doet dit met zijn bedrijf ResourceHumans. Meer informatie kunt u vinden op www.resourcehumans.nl